Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Постанова Правління НБУ № 766 від 02.12.2014 Про внесення змін до Технічного порядку проведення Національним банком України операцій з банками

 
ПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ
 
П О С Т А Н О В А
 
02.12.2014 N 766

 
Про внесення змін до Технічного порядку
проведення Національним банком України
операцій з банками

 
У зв'язку з унесенням змін до Положення про регулювання Національним банком України ліквідності банків України, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 30 квітня 2009 року N 259 , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 06 травня 2009 року за N 410/16426 (зі змінами), та з метою врегулювання взаємовідносин між підрозділами Національного банку України під час підтримання ліквідності банків України Правління Національного банку України П О С Т А Н О В Л Я Є:
 
1. Унести до глави 1 Технічного порядку проведення Національним банком України операцій з банками, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 30 квітня 2009 року N 260 (у редакції постанови Правління Національного банку України від 22 червня 2012 року N 262) (зі змінами), такі зміни:
 
1) у пункті 1.6 слова "Департаментом з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку (далі - ДУВРЗОВР)" замінити словами "Управлінням операцій на відкритому ринку та розміщення державних цінних паперів (далі - Управління операцій на відкритому ринку);
 
2) пункти 1.11-1.12 замінити шістьма новими пунктами 1.11-1.16 такого змісту:
"1.11. Територіальне управління, якщо немає (недостатньо) коштів на кореспондентському рахунку банку для списання в безспірному порядку всієї заборгованості за операціями з рефінансування та операціями прямого репо, у день виникнення простроченої заборгованості повідомляє Управління операцій на відкритому ринку та банк про те, що на кореспондентському рахунку банку коштів немає (недостатньо).
Відповідні підрозділи Національного банку вживають заходів щодо задоволення в повному обсязі вимог Національного банку за операціями з регулювання ліквідності банків, а саме:
Управління операцій на відкритому ринку щодо продажу предмета застави (операції) та/або переведення його у свою власність стосовно тих видів цінних паперів, що обслуговуються депозитарієм державних цінних паперів Національного банку;
територіальні управління щодо застосування переважного та безумовного права щодо списання в безспірному порядку всієї заборгованості з кореспондентського рахунку банку та/або продажу тих видів застави, що не обслуговуються депозитарієм державних цінних паперів Національного банку та/або переведення їх у свою власність.
1.12. Територіальне управління, якщо немає (недостатньо) коштів на кореспондентському рахунку банку, який віднесений до категорії проблемних, припиняє списання коштів згідно з технологією, передбаченою пунктом 1.9 глави 1 цього Технічного порядку, і в день виникнення простроченої заборгованості повідомляє Управління операцій на відкритому ринку про необхідність оперативного вжиття заходів щодо задоволення вимог Національного банку.
Відповідні підрозділи Національного банку вживають заходів щодо продажу предмета застави (операції) та/або переведення його у свою власність.
1.13. Рішення про погодження продажу предмета застави за кредитами рефінансування та/або переведення його у власність Національного банку приймає Правління Національного банку за поданням Комітету з управління активами і пасивами Національного банку згідно з результатами розгляду пропозицій Генерального департаменту грошово-кредитної політики (Департаменту аналізу та прогнозування грошово-кредитної політики) разом з Управлінням операцій на відкритому ринку на підставі висновків територіального управління та Генерального департаменту банківського нагляду.
Постанова Правління Національного банку за допомогою засобів електронної пошти Національного банку надсилається відповідному територіальному управлінню, Департаменту управління ризиками, Операційному управлінню не пізніше наступного дня після її прийняття.
1.14. Управління операцій на відкритому ринку та відповідне територіальне управління забезпечують продаж предмета застави (операції) згідно з умовами, визначеними розпорядчими документами Національного банку щодо реалізації предмета застави (операції).
1.15. Звернення стягнення на предмет застави (операції) не виключає можливості безспірного списання Національним банком коштів з банківських рахунків до задоволення в повному обсязі відповідних вимог Національного банку.
1.16. Переведення предмета застави (операції) у власність Національного банку здійснюється за справедливою вартістю, визначеною станом на дату переходу до Національного банку прав на предмет застави (операції).
Кількість оцінених за справедливою вартістю цінних паперів, що набуваються у власність Національного банку з метою покриття обсягу наявної заборгованості перед Національним банком у повній (залишковій) сумі, визначається шляхом заокруглення до більшого цілого числа".
У зв'язку з цим пункти 1.13, 1.14 уважати відповідно пунктами 1.17, 1.18;
 
3) пункт 2.17 глави 2 та пункт 3.27 глави 3 виключити;
 
4) у тексті Технічного порядку та додатках до нього слова "Управління ризик-менеджменту" у всіх відмінках замінити словами "Департамент управління ризиками" у відповідних відмінках, абревіатуру "ДУВРЗОВР" замінити словами "Управління операцій на відкритому ринку" у відповідних відмінках.
 
2. Відповідним підрозділам Національного банку України оперативно привести у відповідність до вимог цієї постанови укладені з банками договори за операціями з підтримання ліквідності банків.
 
3. Генеральному департаменту грошово-кредитної політики (Щербакова О.А.) довести зміст цієї постанови до відома територіальних управлінь Національного банку України та банків України для використання в роботі.
 
4. Контроль за виконанням цієї постанови залишаю за собою.
 
Голова В.О.Гонтарева



Інші НПА

Постанова Правління ПФУ №26-1 від 10.12.2014 Про затвердження Змін до деяких постанов правління Пенсійного фонду України Постанова ВРУ №95-VIII від 13.01.2015 Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення зміни до статті 7 Закону України \"Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту\" щодо постраждалих під час протестів Розпорядження Президент №52 від 19.01.2015 Про призначення К. Омаргалієва головою Черкаської районної державної адміністрації Черкаської області Розпорядження Президент №51 від 19.01.2015 Про призначення О. Недогоди головою Монастирищенської районної державної адміністрації Черкаської області Розпорядження Президент №50 від 19.01.2015 Про призначення О. Ніколенко головою Катеринопільської районної державної адміністрації Черкаської області Розпорядження Президент №49 від 19.01.2015 Про призначення В. Довбуша головою Звенигородської районної державної адміністрації Черкаської області Розпорядження Президент №48 від 19.01.2015 Про призначення С. Лепського головою Чаплинської районної державної адміністрації Херсонської області Розпорядження Президент №47 від 19.01.2015 Про призначення Ю. Бобилєва головою Скадовської районної державної адміністрації Херсонської області Розпорядження Президент №46 від 19.01.2015 Про призначення В. Тітаренка головою Нововоронцовської районної державної адміністрації Херсонської області Розпорядження Президент №45 від 19.01.2015 Про призначення П. Павлова головою Нижньосірогозької районної державної адміністрації Херсонської області